tiistai 24. tammikuuta 2012

Kokeilussa eri maidonkorvikkeet

Maitoa en sitten lapsuuteni ole juonut päivittäin, mutta on tiettyjä ruokia, joiden kanssa se on ollut ehdoton, kuten esimerkiksi piparit. Kyllä, piparit, tuo armoton paheeni ympäri vuoden.. Mikään ei vaan voita sellaisia uunilämpimiä, hieman liian aikaisin ulos otettuja pipareita, joiden kanssa juodaan totta kai lasillinen kylmää maitoa. Toinen on puurot; kunto-kaura, mannapuuro ja ihanista ihanin ruispuuro. Makean päälle ei makea soijamaito vaan oikein käy. Toisaalta puurot ovat jääneet muutenkin, sillä voisilmäksi Keiju ei vaan taivu, ei sitten niin mitenkään.. rasvaa purkissa, eikä makua lainkaan.


Mutta takaisin niihin maitoihin. Kokeilussa ovat siis olleet Keijun soijajuoma, Alpron tuore soijajuoma (Natural Fresh) ja kevyt tuoresoijajuoma (Light Fresh), Oatlyn luomukaurajuoma, Rice Dreamin Organic, sekä GoGreenin maustamaton soijajuoma.

Soijajuomista ehdottomasti paras on ollut Alpron kevyt tuoresoijajuoma, joka käy hyvin kaikkeen ruoanlaittoon ja kelpaa miehelle kahvinkin joukkoon. Tätä juo pieniä määriä vaikka pelkiltäänkin – jos siis mieli tekee maitoa muistuttavaa, makeaa juomaa. Riisijuoma on koostumukseltaan hyvin lähellä rasvatonta maitoa, johon olin tottunut ja tuntuu suussa ihanan raikkaalta ja kevyeltä, kunnes jälkimauksi iskee tuju riisin keitinvesi ja se ainainen makeus. Kaurajuoma maistui yllätyksettömästi kauralta, mieleen tuli kaurapuuron vetinen versio. Ihan ok ja ehkä aavistuksen vähempi makeaa kuin muut. Maustamattomasta soijajuomasta oltiinkin muualla varoiteltu, ettei sellaisenaan mene, mutta minä toki luin ne vasta kokeiltuani itse ja sanotaanko kauniisti vaikka niin, että eihän tätä juo kukaan eikä mikään.

Syön eri ruokia kausittain ja viime vuoden lopuilla laitoin usein mannapuuroa, vaikkei puuroista ykkössuosikkini olekaan, joten nyt eri maitoja kokeillessa on tätäkin tullut tehtyä lähes joka versiona. Soijajuomiin tehtynä mannapuuro on keltaista ja niin makeaa, että suolaa saa laittaa tavallista enemmän. Lopputulos on silti niin imelä, ettei alas muutamaa lusikallista enempää mene. Riisijuomaan keitellessä tuoksu oli vahvasti riisinen, joka ei valmiissa puurossa kuitenkaan maistunut ja värikin alkuperäistä vastaava – ei paha. Kauramaitoon tehty mannapuuro oli lopulta se paras; väriltään vaalea ja maultaan mainio. Vain se voisilmä jäi puuttumaan, jota ilman mannapuuro menee kyllä, mutta suosikkini ruispuuro ei sitten niinkään.

Ruoanlaittoon maidonkorvikkeita on siis löytynyt useampikin, juotavaksi ei vielä yhtäkään. Etsiminen ja kokeileminen jatkuu..

4 kommenttia:

Milka kirjoitti...

Alprolla on makeuttamatonkin soijamaito, punaisessa purkissa, saattaa soveltua puuroon paremmin jos ei imelää halua :)

http://www.ocado.com/catalog/images-hires/11395011_H.jpg?identifier=adea092c5f44d3f2cc5c7f60364dec24

Vegaaniksiko kirjoitti...

Ihan totta juu. :) Luultavasti olisi tuo GoGreeninkin maustamaton käynyt, mutta kauhistuin makuaan niin, että heitin pois ennen kuin tulin ajatelleeksikaan.

Paula kirjoitti...

Netissä seikkaillessani törmäsin kookosmaitoon tehtyyn mannapuuroon. Jos tykkää kookoksesta, niin on varmasti herkkua. Voisin kuvitella, että tuoreiden hedelmien tai kirpakan puolukkakiisselin kanssa on kiva.

Liisa kirjoitti...

ihan juotavaksi ehdottomasti lemppari on alpron mantelimaito! Oletko kokeillut :)?