torstai 12. tammikuuta 2012

Mietteitä maidosta

Vasta maitotuotteet jättäneenä kannan vielä elinikäni mittaista syyllisyyttä kaikesta siitä pahasta, jota olen ollut osallisena tuottamassa eläimille kulutukseni takana. Maitoasioita sopii siis miettiä ja pitää mielessään nyt tuoreena vegaaninakin;

Ihmisen laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan elimistön kyky hajottaa maitosokeria häviää iän myötä niin kuin sen kuuluukin. Miksi aikuisen ihmisen elimistön pitäisikään sietää maitoa, jonka lehmä on tarkoittanut vasikalleen? Mikä muu eläin juo maitoa kasvuikänsä jälkeen, saati, että toisen eläinlajin maitoa?

Muistatko sen maitojulisteen ala-asteen luokan tai ruokalan seinältä? Sen koommin miettimättä suurin osa suomalaisista uskoo maidon terveellisyyteen ja ehdottomaan tarpeellisuuteen pohjaten tietoon, jota mm. Maito ja Terveys ry kampanjoi. Oppimansa voisi kyseenalaistaa viimeistään siinä kohtaa, kun organisaatio itse myöntää saavansa rahoituksensa ”meijereiltä ja julkisista EU:n ja maatalouden menekinedistämisen rahoista” [lähde]. Toki kampanjointi aloitetaan niin nuorista lapsista, että aikuisikään ehdittyään harva enää ajattelee koko asiaa. Maito on jo aikaa sitten ujutettu jokapäiväiseen kulutukseen, sehän on terveellistä ja luonnollista. Onko todella?


Kun valtiolla ja EU:lla on kädet täynnä töitä rahoittaessaan menekinedistämis- kampanjoita, mikä taho levittäisi sanaa maidon todellisista terveysvaikutuksista? Vegaaniliiton sivuilta etenkin seuraava ansaitsisi laajemmaltikin huomiota:

”Luun haurastuminen eli osteoporoosi on merkittävä kansantauti, joka yleistyy yhä. Maitotuotteiden, jotka sisältävät runsaasti kalsiumia, uskotaan ehkäisevän osteoporoosia. Maidon yhteyttä luunmurtumiin onkin tutkittu monissa tutkimuksissa, mutta todisteita maitotuotteiden luustoa suojaavasta vaikutuksesta ei ole saatu. Päinvastoin, osteoporoosi on kaikkein yleisintä maissa, joissa maitotuotteiden käyttö, ja sitä kautta kalsiuminkin saanti on runsainta.” [lähde]

Lukemisen arvoista aiheesta löytää hakemalla melkoisesti, mutta aloittaa voi esimerkiksi Vegaaniliiton listaamasta kymmenestä maitomyytistä, Vegaaniliiton esitteestä Kalsium vegaaniruokavaliossa sekä tästä maitopropagandaa kattavammin käsittelevästä kirjoituksesta.

Ei kommentteja: