maanantai 23. tammikuuta 2012

Say cheese!

Takana on nyt kolme viikkoa vegaanina. Mieli on edelleen vahvasti sillä kannalla, ettei paluuta lakto-ovoiluun ole, mutta hienoista katkeruutta olen ajatuksistani silloin tällöin havainnut. Helpottaisi huomattavasti, jos voisi ohjelmoida mielestään pois kaikki ne maitotuotteiden maut, joihin on tottunut ja aloittaa tyhjästä. Sinänsä tuntuu hullulta tuntea katkeruutta siitä, ettei voi enää jotain syödä, sillä eihän minua kukaan konkreettisesti kiellä, mutta yhtä ehdottomalta, jos ei enemmänkin, tuntuu itse itselleni asettamani raja. Kun kerran on sisäistänyt, mitä maidontuotanto lehmille tarkoittaa, ei sitä voi mielestään enää poiskaan sulkea. Olisi aivan naurettavaa antaa periksi mieliteoille sellaisiin ruokiin, jotka eivät elämälle ole välttämättömyys, sillä se, kuinka tärkeää minulle olisi saada esimerkiksi juustoa, on aivan eri kategoriassa sen kanssa, kuinka tärkeää elämä ilman tehotuotantoa lehmälle olisi.

Mutta juusto. Se on ehkä hieman yllättäenkin ollut vaikein korvattava. Miehelle lämmittämieni juustoruisleipien tuoksu pahoittaa mielen harva se aamu. Kauppoihin on tullut Oltermannin uutuus, josta mietin, maistuisiko siltä tietyltä kermajuustolta, johon Espanjassa rakastuin, mutta eihän tuota koskaan maistettua tule. Välistä tekisi mieli Kotipizzaan tai Subwayhin, vaan ilman juustoa, miksi vaivautua.. Myös suosikkiruokani, kukkakaalista ja parsakaalista tehty gratiini, on juuston puutteessa jäänyt täysin pois. Toistaiseksi kokeillut korvikkeet eivät ole menneet lähellekään ja sama koskee erilaisia maidontapaisia, mutta näistä lisää myöhemmin. Suunnitelmissa olisi kokeilla Vegetukun Teese vegejuustoa kehuttuna mozzarellan makuisena, mutten uskalla toivoa suuria, josko sitten positiivisesti yllättyisin.

Ymmärrän hyvin ja pyrinkin ajattelemaan sen mallin mukaan, ettei korvattaisi vanhoja tuttuja, vaan tutustuttaisiin avoimin mielin täysin uusiin tuotteisiin. Juustot, maidot ja rasvat nyt kuitenkin ovat mitä ovat ja jokaiselle niistä löytyy vertailupohja lakto-ovo-tuotteista, ajatteli asian miten tahansa. En silti usko, että epävegaanisten tuotteiden ylivertaisuus tällä saralla olisi kiinni juuri niiden eläinperäisistä ainesosista, vaan lähinnä ruokamaailman keskittymisestä muualle. Muistan hyvin, miten aikanaan kasvissyöjäksi siirtyessä lihaa korvasi vain soijarouhe, kun nykyisin kauppojen hyllyiltä löytyy toinen toistaan ihanampia valmiita soijatuotteita. Eletään siis toivossa, että sama kehitys tapahtuisi pian myös vegaanipuolella ja muutama vuosi tästä voin todeta samaa maitotuotteiden korvikkeista.

Maailma kehittyy ja me sen mukana, vai pitäisikö sanoa vegaanit edeltä, muu maailma perästä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

KOKEILE JUUSTONA CHEEZLYÄ! SAA NORMAALI RUOKAKAUPOISTA!

Vegaaniksiko kirjoitti...

Kiitos vinkistä, koitetaan löytää kokeiltavaksi. :)

may-aa kirjoitti...

hieno blogi ja tsemppiä päätöksen kanssa :)